گردش علمی در آزمایشگاه
برای شروع این گردش ابتدا لازمه که یک سری اطلاعات در مورد رشته ی علوم آزمایشگاهی و خود آزمایشگاه داشته باشیم:
رشته علوم آزمایشگاهی چیست؟
رشته علوم آزمایشگاهی بالینی یکی از شاخه های علوم پزشکی است که با آنالیز خون، مایعات و بافت های بدن انسان به منظور تشخیص، پیشگیری و درمان بیماری ها و در نتیجه حفظ سلامتی افراد جامعه سروکار دارد. فارغ التحصیلان این رشته، در انتخاب بهترین تست های آزمایشگاهی به پزشکان و پرستاران کمک می کنند و از روش های مناسب جمع آوری نمونه اطمینان حاصل می کنند و نتایج فعالیت های خود را در اختیار بخش درمان قرار می دهند. بنابراین ، این رشته در سیستم مراقبت های بهداشتی و درمانی نقشی حیاتی دارد.
کارشناس آزمایشگاه کیست؟
کارشناس آزمایشگاه یکی از مشاغل مهم و پرکاربرد حوزه علوم پزشکی است. از آنجا که بهداشت و سلامت در کشور بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته و بسیاری از امور مرتبط با آن مانند شناخت انواع بیماری ها و راه های مبارزه و جلوگیری از شیوع آنها به کمک علوم آزمایشگاهی صورت می گیرد. کارشناس آزمایشگاه به انجام انواع آزمایشات تخصصی مولکولی، سلولی، خون شناسی، بیوشیمیایی، بافت شناسی، قارچ شناسی و … می پردازد. کارشناس آزمایشگاه با توجه به محل کار خود، وظایف متفاوتی را برعهده می گیرد. کارشناسی که در آزمایشگاه های تشخیص طبی کار می کند، نمونه گیری از افراد را انجام و در شرایط آزمایشگاهی آنها را بررسی می کند. او همه کارها را زیر نظر مسئول فنی آزمایشگاه انجام می دهد. این افراد آزمایشاتی را که پزشکان یا سایر متخصصان حوزه سلامت خواسته اند، انجام می دهند. کارشناس آزمایشگاهی که در مراکز تحقیقاتی مشغول به کار می شود، به تهیه و بررسی نمونه های آزمایشگاهی مختلف برای یافتن علل بیماری ها و راه های درمان و پیشگیری از آنها می پردازد.
به طور کلی کارشناس علوم آزمایشگاهی می تواند مسوول بخشهای مختلف یک آزمایشگاه تشخیص طبی مانند بخش نمونهبرداری، خون شناسی، انگل شناسی، بیوشیمی، هورمونشناسی، ایمونولوژی و… شود .
کارشناس آزمایشگاه در کجاها می تواند مشغول به کار شود؟
کارشناس آزمایشگاه می تواند در آزمایشگاه های تشخیص طبی، بیمارستان ها، پزشکی قانونی، مراکز تحقیقاتی، سازمان انتقال خون، آزمایشگاه های صنایع غذایی و دارویی و … مشغول به کار شود.
وظایف یک کارشناس آزمایشگاه چیست؟
گرفتن و جمع آوری نمونه های آزمایشگاهی
انجام آزمایشات مختلف و تکرار مجدد آن در صورت نیاز
استفاده از تجهیزات اتوماتیک و کامپیوتری در انجام آزمایشات مختلف
ثبت نتایج آزمایشات و اعلام آنها به افراد مربوطه (پزشکان، متخصصان صنایع غذایی و دارویی و…..)
اطمینان یافتن از درستی و بهداشتی بودن کلیه تجهیزات
نظارت برمیزان مواد مورد نیاز موجود و سفارش دهی در صورت لزوم
کسب مهارت و دانش مورد نیاز
علاقه مندی به کارهای عملی
توانایی برنامه ریزی کارها
آشنایی با اصول مدیریت و سازمان دهی در آزمایشگاه
ذهن پویا و تحلیلی
دقت و توجه به جزئیات
توانایی انجام به موقع کارها
توانایی کار در شرایط آزمایشگاه (باید توانایی تحمل کار روی انواع نمونه های آزمایشگاهی مثل خون، ادرار و … را داشته باشد)
مهارت کار با کامپیوتر
مهارت های ارتباطی و روابط عمومی خوب
توانایی کار فردی و تیمی
مکانی است که در آن آزمایشهای علمی انجام می شود که نقش بسیار مهمی در حوزه ی پزشکی ، بهداشت و درمان و در زمینه ی مراقبت ، کنترل ، پیشگیری و درمان بیماری ایفا می کند.
آزمایشگاه آسیب شناسی یا پاتولوژی شامل چند بخش است:
آزمایشگاه آسیب شناسی بالینی : آزمایشگاهی که در آن آزمایشهای بالینی بر روی نمونه ها انجام می شود ، این آزمایشها اطلاعات جامعی در خصوص سلامت بیمار و برای کمک به تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماری ارایه می دهند و می تواند شامل بخشهایی باشد که در آن بر روری نمونه های خون ، ادرار ، مدفوع ، خلط ، زخم و … آزمایش انجام می شود .
بخشهای آزمایشگاه تشخیص طبی)شامل بخشهای تخصصی مختلفی می باشد : هماتولوژی ، سرولوژی ، بیوشیمی، ایمونولوژی، میکروب شناسی و آزمایشهای متفرقه و هورمون ، افرادی که در این بخش ها کار میکنند دارای مدرک علوم آزمایشگاهی یا میکروبیولوژی می باشند .
آزمایشگاه آسیب شناسی آناتومیکال: در این آزمایشگاه هر یک از مایعات یا بافتهای بدن می توانند از نظر بافت شناسی بصورت میکروسکوپی مورد بررسی قرار گیرند . در این آزمایشگاه پس از نمونه گیری و آبگیری و فیکس شدن نمونه روی لام، زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار میگیرد و بیشتر در تشخیص سرطان نقش دارد.
آزمایشگاه آسیب شناسی ژنتیک : در آزمایشگاه ژنتیک با استفاده از روشهای مولکولی مثل PCR و انواع آن و کاریوتایپ به بررسی ، تشخیص یا میزان احتمال بیماری ژنتیکی در نسل آینده خانواده میپردازد . این روشها، بسیار دقیق و در عین حال گران قیمت می باشد که در کنار این آزمایشها به طور معمول مشاوره ی ژنتیکی بخصوص در موارد قبل از بارداری نیز انجام میشود .
امروزه آزمایشگاهی می تواند شامل یک بخش و یا هر سه بخش آسیب شناسی باشند که برای هر بخش بایستی مسئول فنی ارائه خدمت بنماید.
آدرس اینستاگرام ما: https://instagram.com/lab_dr.azari
تا پایان سفر همراه ما باشید